LOOKING BACK

De Olympische Spelen in Tokio

Team BELGYM schrijft Belgische geschiedenis

Na een jaar uitstel was het deze zomer eindelijk zover… het grootste sportevenement ter wereld, de Olympische Spelen in Japan. Op de planning stonden in totaal 33 sporten, waaronder de drie gymnastiekdisciplines Toestelturnen, Trampoline en Ritmiek. Met z’n allen zaten we op het puntje van onze stoel voor de prestaties van Team BELGYM, ons nationaal team Toestelturnen meisjes. En oh, wat hebben we genoten! 

Team BELGYM

Voor de tweede opeenvolgende keer sinds 1948 konden de meisjes van Team BELGYM zich kwalificeren voor de Olympische Spelen. Tijdens het WK in Stuttgart 2019 plaatsten ze zich in de top 12, goed voor de teamselectie. Zes gymnasten, onder wie twee reserves, trokken midden juli richting Tokio om er de Belgische driekleur te vertegenwoordigen.

Historische teamprestaties

Zondag 25 juli, de kwalificaties op de Olympische Spelen in Tokio en D-Day voor Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw), Maellyse Brassart (Gym Passion Herseaux), Jutta Verkest (Gymflex) en Lisa Vaelen (Gympies Keerbergen). In 1948 behaalde België de elfde plaats in de kwalificaties, in 2016 in Rio was België goed voor de twaalfde plaats. In Tokio schrijft Team BELGYM geschiedenis en plaatst het zich als vijfde voor de teamfinale, waar het knap achtste wordt.

“We zijn ongelofelijk trots op al onze atleten. Zowel de meisjes die zich wisten te selecteren voor het olympisch team als de andere atleten hebben een bijzonder mooi parcours afgelegd. De fantastische resultaten zijn een bekroning voor hun hun wilskracht en de opmerkelijke inspanningen die ze elke dag leveren.” Ilse Arys – algemeen manager

 

Twee Belgische gymnasten in AA-finale

Na de teamfinale zagen we tijdens de allroundfinale in het Ariake Gymnastics Centre Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw) en Jutta Verkest (Gymflex) samen met de 24 beste gymnasten opnieuw in actie op de vier toestellen. In 2016 zette Nina Derwael met haar negentiende plaats de beste Belgische prestatie in een olympische allroundfinale neer. In 2021 hebben we maar liefst twee Belgische gymnasten die zich in de top 24 van het olympisch deelnemersveld turnen. Nina Derwael overtreft haar prestatie van Rio en wordt knap zesde, waardoor ze opnieuw Belgische geschiedenis schrijft. Teamgenote Jutta Verkest sluit met een 23ste plaats haar olympisch avontuur in Tokio af. De Amerikaanse Sunisa Lee pakt het goud, Rebeca Andrade (BRA) het zilver en Angelina Melnikova (ROC) het brons.

OLYMPISCH GOUD

1 augustus 2021, de dag die we uitroepen tot Nina Derwael-dag. Nina Derwael (TK Sta Paraat-P.H.H. Hasselt vzw) maakt haar favorietenrol waar en kroont zich tot OLYMPISCH KAMPIOEN aan de damesbrug! Tijdens de toestelfinale komen de beste acht gymnasten per toestel (max. twee per land) in actie in de strijd om de olympische titels.

Tijdens de kwalificaties, teamfinale en allroundfinale bewees Nina reeds dat ze er klaar voor is. Maar ook de Amerikaanse Sunisa Lee, die olympisch kampioen allround werd, is klaar voor de titelstrijd aan de damesbrug. In een spannende finale demonstreert Nina Derwael, boegbeeld van team BELGYM, opnieuw wat ze waard is. Met een totaalscore van 15.200 punten (6,7 moeilijkheid, 8.500 punten uitvoering) laat ze alle concurrenten achter zich en kroont ze zichzelf na twee Europese en twee wereldtitels tot OLYMPISCH KAMPIOEN. Iliankova Anastasiia (ROC) pakt het zilver, Sunisa Lee (USA) is goed voor brons.

Documentaire ‘Team BELGYM – 2021: een evenwichtsoefening’

De documentaire ‘Team BELGYM – 2021: een evenwichtsoefening’ geeft een kijk op het wedervaren van het nationale meisjesteam toestelturnen in voorbereiding op de Olympische Spelen. De docu is een vervolg op het eerste deel, dat begin januari op antenne kwam. We volgen de gymnasten op hun olympisch traject: hun voorbereiding tijdens een stage op Mallorca, testen en competities, een Japanse les, de oefeningen in de gymzaal en het dagelijks leven in de Topsportschool. Op donderdag 22 juli was de docu te zien op Eén. Omwille van de rechten kunnen we dit tweede deel niet meer bekijken. Eerst deel gemist? Deze kan je hier wel nog herbekijken.