WHAT’S TO COME

Wereldkampioen-
schap en World Age Group Competition Tumbling, Trampoline & Dubbele Minitrampoline

Aftellen geblazen naar november, want dan verzamelen alle beste tumblers en trampolinegymnasten voor het Wereldkampioenschap! Ook de jongeren komen in actie in Azerbeidzjan.

Het wereldkampioenschap

Van 18 tot 21 november zijn alle ogen gericht op de hoofdstad van Azerbeidzjan, want in Baku vind het 35ste Wereldkampioenschap Trampoline, Dubbele Minitrampoline en Tumbling plaats. Door de coronapandemie hebben heel wat springers elkaar al bijna 2 jaar niet meer gezien. Het wordt dus vast een zeker een blij weerzien, maar het gaat natuurlijk om meer dan dat. Wie gaat er met de medailles aan de haal? Wij kijken vooral uit naar onze zeven Belgen.

Trampoline

Simon Debacker (Lenig & Vlug Beveren-Leie) wist zich te selecteren voor de individuele competitie en zal alles uit de kast halen om een plaats in de halve finale (= 24 beste) te bemachtigen. Daarnaast zal hij ook in het synchroonspringen aantreden. Niet zoals anders met vriend Joris Geens, maar nu met zijn jonge clubgenoot Darwin Billet. Voor Darwin een eerste groot toernooi … Spannend!

Dubbele minitrampoline

Ook voor Kobe Antheunis (Sterk en Lenig Drongen) is het zijn eerste grote toernooi. Deze talentvolle 17-jarige gymnast was begin 2020 al sterk bezig, maar zag de voorbereiding door COVID-19 danig verstoord. Zodra hij in juni weer aan de slag mocht, ging hij er opnieuw helemaal voor. Tijdens de selectietesten verbeterde hij het Belgisch record moeilijkheid. Hij heeft een groot arsenaal aan sprongen, dus laat ons hopen dat hij op die manier de gevestigde internationale waarden het vuur aan de schenen kan leggen. Kobe gaat immers resoluut voor de finale.Check zijn duizelingwekkende sprongen op zijn Instagramprofiel.

Tumbling

Door een blessure geen jongens op het WK, maar wel een meisjesteam. Elk land mag maximum vier meisjes afvaardigen – tijdens de selectiemomenten waren er maar liefst vijf Belgische gymnasten die de gevraagde norm sprongen. Het werd dus een strijd om wie in het team mocht komen. Een zekerheid was Europees kampioene en teamkapitein Tachina Peeters (Gymplus), we verwachten ook nu weer heel wat van haar! Zij zal zich zeker gesteund voelen door teammates Laura Vandevoorde (Turnkring Oostakker) en ‘nieuwelingen’ Louise Van Regenmortel (Turnkring Altis Hulshout) en Sofie Rubbrecht (Gymflex). Wie weet kan ook nog een van hen een individueel finaleticket veroveren. Als team mikken ze natuurlijk ook op die finale. Hoe mooi zou dat niet zijn … België in de top 5 van de wereld!

En dan is het aan de jeugd!

Traditioneel zien we de week na het WK de jongeren aan het werk. Zij nemen het tijdens de World Age Group Competition tegen elkaar op in verschillende leeftijdscategorieën. Deze 11- tot 21-jarigen zijn dus misschien wel de sterren van de toekomst. Momenteel zijn er 750 gymnasten uit vier landen ingeschreven, toch aanzienlijk minder dan andere jaren, maar daar zullen de verstoorde voorbereiding en eventuele reisbeperkingen door COVID-19 zeker voor iets tussen zitten. Voor België zullen er 36 gymnasten uit 12 verschillende clubs afreizen naar Baku, vier trampolinegymnasten, tien DMT-springers en 23 tumblers.