Q&A

Luka Van Den Keybus en Noah Kuavita.

Op het afgelopen WK in Japan schreven Luka Van den Keybus en Noah Kuavita geschiedenis met hun 16e en 20ste plaats in de allroundfinale. Met deze wedstrijd startte ook de volgende olympische cyclus richting Parijs, waar deze twee topgymnasten volop voor trainen.

Q / Jullie schreven Belgische turngeschiedenis met jullie prestaties op het afgelopen WK. Wat betekent dat voor jullie?

Luka: De belevenis om op zo’n wedstrijd Belgische turngeschiedenis te schrijven is echt geweldig. Zowel voor Noah als voor mezelf betekent het enorm veel om een dergelijke prestatie neer te zetten voor onze sport. Hier turnen we deels voor, en het geeft ons de ambitie om nog meer krachttoeren te realiseren. In theorie bevinden we ons op onbekend terrein, want als organisatie en als gymnasten zijn we nog nooit zo goed bezig geweest. We moeten hieruit leren, dit zien aan te houden, en zelfs nog proberen te verbeteren.

Noah: Ik ben zeer blij met de bereikte mijlpaal op het WK. Ik heb altijd wel turngeschiedenis willen schrijven voor ons land en hoop om dat in de toekomst nog te doen. Ik keek uit naar een allroundfinale en die heb ik gehaald. Ook behaalde ik een mooie 11e plaats aan het rek, dus ik kan wel tevreden zijn.

Q / Wat gaf jullie de meeste voldoening op het afgelopen WK?

Luka: Het feit dat ik de stress kon controleren en onderdrukken door een goede voorbereiding op het vlak van training, mindset, voedingspatroon en rust.

Noah: Ik ben het meest opgezet met mijn rekoefening, die twee keer gelukt is en waarmee ik een score boven de 14 heb gehaald.

Q / Wat zijn jullie korte- en langetermijndoelen binnen de sport?

Luka: Omdat de FIG-code dat oplegt, gaan we het komende jaar vooral werken aan de samenstelling van nieuwe oefeningen. Naar 2024 toe willen Noah en ik, samen met de volledige entourage, een sterk team opbouwen.

Noah: Mijn doel op korte termijn is om een rekfinale te turnen op een Europees  of wereldkampioenschap. Het doel voor de komende jaren is om in 2024 met een team op de Olympische Spelen van Parijs te staan.

Q / Welke ultieme droom koesteren jullie voor jullie turncarrière?

Luka: In 2023 voor eigen volk op het WK in Antwerpen een mooi programma afwerken en de Olympische Spelen behalen met het Belgische team. De persoonlijke doelen voor het WK en de Spelen laat ik nog even in het midden.

Noah: Mijn grootste doel is wereldkampioen worden aan de rekstok.

Q / Het WK vond plaats in Japan. Wat vonden jullie van het land?

Luka: We hebben niet zoveel gezien van Japan, buiten de luchthavens en de omgeving tijdens de verplaatsingen, dus daar kan ik niet echt een mening over geven. Ik mocht wel gedroogde inktvis uit een pakje uitproberen, maar dat was niets om over naar huis te schrijven.

Noah: Jammer genoeg hebben we niet veel kunnen zien van het land, maar we hebben tijdens de taxiritten wel mooie landschappen ontdekt. De mensen daar zijn ook heel vriendelijk en behulpzaam.

Q / Wat zijn jullie volgende stappen in deze olympiade?

Luka: De volgende grote stap is het Europees Kampioenschap in augustus in München. Daarna zien we wel.

Noah: De volgende stappen zijn de moeilijkheid aan grond, paard, sprong, brug en rek omhoog krijgen, een betere gymnast voor het team worden en de jongens op een hoger niveau brengen.

Q / Hebben jullie een vast ritueel voor de wedstrijd?

Luka: Ik let vooral goed op mijn calorie-inname. Niet per se voor mijn gewicht, maar om mijn lichaam de kans te geven om zo goed mogelijk te presteren. Hiervoor moet ik voldoende energie bijtanken.

Noah: Ik heb niet echt een vast ritueel, wel luister ik voor mijn wedstrijd altijd naar muziek.

Q / Als jullie niet zouden turnen, wat zouden dan jullie hobby’s zijn?

Luka: Ik heb zelf nooit iets anders gedaan dan turnen, dus er zijn veel sporten mogelijk. Ik zou vooral heel graag zeilen.

Noah: Als ik niet zou turnen, dan zou ik waarschijnlijk voetballen omdat mijn broer ook nog heeft gevoetbald.

Q / Wat is jullie favoriete toestel en waarom?

Luka: De brug met gelijke leggers. Aan dit toestel heb ik de meeste ambities en dat zorgt voor een immense uitdaging. Hiervoor kom ik elke dag uit mijn bed.

Noah: Mijn favoriete toestel is de rekstok. Het is ook mijn beste toestel en ik vind het leuk om errond te draaien en te vliegen, daar krijg ik een kick van.

Q / Hebben jullie naast jullie doelen in de gymnastiek nog andere grote ambities?

Luka: Ik vind het belangrijk dat ik leef en sport zonder terughoudendheid. Daarom denk ik niet graag te lang vooruit. Daardoor verlies ik ook de focus op wat ik wil bereiken.

Noah: Ik zou graag zelfstandige worden en mijn eigen bedrijf oprichten.

 

Q / Wat doen jullie het liefst in jullie vrije tijd?

Luka: Netflix staat wel eens op het programma 🙂

Noah: In mijn vrije tijd doe ik graag iets met vrienden en familie. Ik kijk ook wel graag naar series en af en toe game ik eens.

Q / Op welke skills zijn jullie het meest trots?

Luka: Als ik er een moet kiezen dan ga ik voor de stalder rybalko aan rekstok.

Noah: Ik ga vooral prat op mijn eigen element aan de brug met gelijke leggers: de Kuavita.

 

Q / Welke volgende wedstrijden staan er op de planning?

Luka: De eerstvolgende wedstrijd is de Wase Gym Cup. Daarna volgen twee competities in Duitsland. Vervolgens staan er wat rust en fun op het programma, evenals een BOIC-stage.

Noah: Voor mij staan er momenteel geen wedstrijden op de planning, het volgende grote doel is het Europees Kampioenschap in augustus 2022.

Q / Op welke oefeningen werken jullie momenteel?

Luka: Momenteel ben ik wat aan het puzzelen wat het best in mijn oefeningen zou passen, dus ik heb daar nu nog geen antwoord op. Het zal alleszins niet de Kuavita zijn, dat is weggelegd voor iets zottere gymnasten …

Noah: We zijn bezig met een moeilijkere sprong en een nieuw element aan de brug met gelijke leggers.