Spotlight International

Tijdens de voorbije Olympische Spelen en WK’s werden er heel wat memorabele momenten bij elkaar geturnd. Ontdek er hierna alles over.

Tranen en succes in de laatste aflevering docuserie ‘all around’

The Olympic Channel maakte een docuserie over drie gymnasten tijdens hun Road to Tokio: Chen Yile (CHN), Morgan Hurd (USA) en Angelina Melnikova (RUS). Yile won de Asian Games in 2018, Hurd werd wereldkampioene in 2017 en Melnikova won de European Games in 2019 en haalde brons op het WK. De serie volgde het dagelijks leven, de trainingen en de wedstrijden van de drie beloftevolle gymnasten. En dat ging uiteraard gepaard met heel wat ups en downs. Tijdens de laatste aflevering zagen we de gymnasten in Tokio 2020, waar Melnikova heel succesvol was (goud met het Russische team, brons allround, brons aan vloer). Yile en Hurd haalden de Spelen niet. Ondertussen won Melnikova ook de wereldtitel allround voor 2021, in Kitayushu, Japan.

Dancing with ‘Olympic’ stars

Niet alleen onze eigen Nina Derwael neemt dit najaar deel aan ‘Dancing with the Stars’. Ook de olympische kampioene allround, de Amerikaanse Sunisa Lee (18), toont haar dansskills in de Amerikaanse versie van het programma. Sunisa Lee danst er samen met Sasha Farber. In de VS is het programma al gestart. Ze doen het voorlopig goed, met de hoogste scores voor hun salsa, tango en charleston. Tijdens de chachacha deed ze de monden openvallen door een voorwaartse salto te doen op hoge hakken. Benieuwd of beide dames ook hier met de gouden medaille naar huis zullen gaan.

Gold over America tour

In 2019 kondigde Simone Biles plannen aan om een post-olympische tour te doen die een mix zou zijn van gymnastiek en een popconcert. Verschillende sterren uit binnen- en buitenland nemen momenteel deel aan de tour die 35 Amerikaanse steden aandoet. Naast Simone Biles zijn ook de andere dames van het Amerikaanse olympische team van 2020 aanwezig (uitgezonderd Sunisa Lee, zij zit momenteel in een andere show). Publiekslievelingen Chellsie Memmel, Katelyn Ohashi, Morgan Hurd en Laurie Hernandez nemen ook deel. Verder zijn ook de Canadese Ellie Black en de Franse Mélanie de Jesus dos Santos van de partij. Op hun Instagram-accounts posten ze geregeld filmpjes van achter de schermen.

Twinning is winning

De Italiaanse tweeling Alice en Asia d’Amato toonde duidelijk dat ze identieke genen bezitten, want in de kwalificaties van het WK toestelturnen strandden ze op slechts één duizendste punt verschil van elkaar: Asia met 52.099 en Alice met 52.089. Ze haalden hiermee beiden de allroundfinale, waarin Alice 8ste en Asia 12e werd. Asia won later zilver op sprong, na de Braziliaanse Rebeca Andrade (die eerder ook olympisch kampioene werd op dit toestel). Asia was de eerste Italiaanse ooit die zich kwalificeerde voor een sprongfinale. En toch is dit niet de enige succesvolle tweeling in de turnsport. Maar liefst vier tweelingen namen deel aan de Olympische Spelen in Tokio. In de ritmische gymnastiek waren dat de Russische meisjes Dina en Arina Averina. In het toestelturnen hadden we, naast de Italiaanse tweeling Alice en Asia D’Amato, de Britse Jessica en Jennifer Gadirova, en de Nederlandse meisjes Sanne en Lieke Wevers. Op het WK toestelturnen in Kitayushu zagen we enkel het Italiaanse duo terug.

Historische avond op WK ritmische gymnastiek

De Wit-Russische Alina Harnasko won goud in de touwfinale tijdens het WK in Kitayushu (JPN). Hiermee is ze de eerste Wit-Russische gouden medaillewinnaar op een WK sinds Ganna Rizatdinova (UKR), die in 2013 goud won in de hoepelfinale. Zilver en brons waren er voor respectievelijk Dina en Arina Averina. Dina Averina won wel historisch goud met de knotsen. Ze behaalde hiermee haar 14e wereldtitel en breekt hiermee het record van de Russin Evgenia Kanaeva, die tussen 2007 en 2011 13 individuele gouden medailles won, naast olympische titels in 2008 en 2012.