LOOKING BACK

WK en WAGC Tumbling, Trampoline en Dubbele Minitrampoline

Van 18 tot 21 november waren alle ogen gericht op Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Daar vond immers het 35ste Wereldkampioenschap Trampoline, Dubbele Minitrampoline en Tumbling plaats.

Het WK

Het WK Tumbling-Trampoline was het eerste echt grote event na de Olympische Spelen en voor veel gymnasten ook de eerste grote manifestatie in bijna 2 jaar. COVID-19, weet je wel … Meer dan 250 atleten reisden af, maar we moesten hun prestatie volgen achter het computerscherm, want er waren geen toeschouwers toegelaten. Dat weerhield de springers er niet van om topprestaties neer te zetten.

Denken we maar aan het wereldrecord moeilijkheid Trampoline (18.9 met maar liefst 7 drievoudige salto’s) van de Japanner Ryusei Nishioka. Of de derde wereldtitel op rij voor Lina Sjoerberg (SWE), na slechts een 8ste plaats in de kwalificaties. Om dan nog maar te zwijgen van de tumblingfinale van de Rus Aleksandr Lisitsyn, die met een duizelingwekkende combinatie van salto’s en schroeven de kaap van 80.000 punten haalde. Maar ook onze zevenkoppige Belgische delegatie zette prestaties neer om u tegen te zeggen.

Zilveren Tumbling Team

België kon voor het eerst sinds heel erg lang een team afvaardigen naar een Wereldkampioenschap. Tachina Peeters (Gymplus), Louise Van Regenmortel (CSA Kempen), Sofie Rubbrecht (Gymflex) en Laura Vandevoorde (Turnkring Oostakker) waren klaar om te knallen op de tumblingbaan. En dat deden ze ook. Zoals gepland, turnden ze elk twee mooie reeksen. 

Na de kwalificaties wisten ze zich als vierde land te plaatsen voor de teamfinale. In die teamfinale mogen per land drie gymnasten nog één reeks springen en alle scores tellen. We konden ons dus geen foutjes permitteren. Maar Laura, Louise en Tachina hielden het hoofd koel en met een hoge moeilijkheid en prima uitvoering sprongen ze 98.400 punten bij elkaar. Goed voor een zilveren medaille na Frankrijk en vóór Groot-Brittannië. Het was al van de vorige eeuw geleden (1994 in Porto) dat een dergelijke prestatie werd neergezet – toen was deze generatie meisjes nog niet geboren!

Tachina Peeters pakt brons

En de prima kwalificaties leverden nog meer op. Maar liefst twee Belgische meisjes konden doorstoten naar de individuele finale met de beste 8 gymnasten. De 18-jarige Louise Van Regenmortel stond voor het eerste op een WK, maar wist haar zenuwen goed onder controle te houden. Met 64.300 punten en een 7de plaats kan ze met een grote glimlach terugkijken op haar wedstrijd. Dat belooft voor de toekomst! 

Onze Europese kampioene Tachina Peeters stond na de kwalificaties derde en kon die plek ook vasthouden in de finale, terwijl andere meisjes meer van plaats wisselden. De bronzen medaille was dus een feit. De Britse Megan Keally en de Française Lucie Tumoine eindigden net voor haar, maar na heel wat finaleplaatsen zonder eremetaal, verdient deze medaille zeker een mooi plekje in haar trofeeënkast.

Beste synchroonprestatie

Ervaren Simon Debacker en nieuwkomer Darwin Billiet (beiden Lenig & Vlug Beveren-Leie) zijn onze nieuwe synchroonformatie op trampoline. Dat de clubgenoten gewoon zijn om samen te springen, konden we zien aan hun score voor synchroniciteit, die heel wat punten opleverde. Zij brachten twee goede reeksen en sprongen 90.140 punten bijeen. Goed voor een 10de plaats, de beste Belgische prestatie ooit. Alleen jammer dat ze daardoor net de finale misten en als eerste reserve aan de zijlijn moesten toekijken hoe de andere landen streden om de medailles.

Simon trad ook aan in de individuele competitie, waar het hem helaas minder goed verging. Hij kon zijn vrije reeks niet afmaken en werd verwezen naar de achterhoede van het klassement.

Dubbele minitrampoline

Kobe Antheunis was de benjamin van onze delegatie en de enige deelnemer op de Dubbele Minitrampoline. Ondanks zijn 17 lentes liet hij op de selectietesten al een hele hoge moeilijkheid zienn, wat nodig is om zich tussen de wereldtop te nestelen. Jammer genoeg ging zijn eerste doorgang al minder goed. Na een drievoudige salto als insprong, moest hij zijn uitsprong aanpassen, wat heel veel punten kostte, zowel op moeilijkheid als op uitvoering. Weg waren de kansen op een finaleplaats … Met 68.300 punten eindigde hij als 25ste.

World Age Group Competition

Traditioneel zien we de week na het WK de jongeren aan het werk. Zij nemen het tijdens de World Age Group Competition tegen elkaar op in verschillende leeftijdscategorieën. Deze 11- tot 21-jarigen zijn dus misschien wel de sterren van de toekomst. Voor België namen er 34 gymnasten uit 12 verschillende clubs deel aan deze competitie. Je leest er alles over op onze website.