LOOKING BACK

WK toestelturnen in Japan

In oktober vond in Japan het wereldkampioenschap Toestelturnen plaats. Hier wisten Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas) en Noah Kuavita (Silok Deurne) zich in de kijker te zetten door zich in de top 20 van de allroundfinale bij de heren te plaatsen. Iets wat nog nooit voorheen gebeurde in het Belgische herenturnen!

Luka behaalt beste persoonlijke score

Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas) behaalde een 16de plaats met 81.265 ptn. Hiermee zette hij niet alleen zijn beste persoonlijke score neer, maar ook meteen de beste Belgische prestatie in een WK-allroundfinale bij de heren. Overigens was het niet de eerste keer dat Luka turngeschiedenis schreef. Ook op het afgelopen EK in Bazel (2021) realiseerde hij een krachttoer met zijn 15de plaats en een score van 79.065 ptn. Zijn toptoestel op dit WK was sprong, waar hij met 14.533 ptn zijn hoogste score behaalde. Kijkend naar de startwaarden was Luka er vrij zeker van dat een allroundfinale erin zat als ze de wedstrijd goed konden afwerken. Enkel aan de brug kon hij zijn startwaarde niet turnen door problemen met de handen. Maar zelfs zonder die startwaarde wist hij een finaleplaats te behalen en zette hij een topprestatie neer!

Noah in de schijnwerpers aan het rek

Ook Noah Kuavita (Silok Deurne) kon zich ondanks een rugblessure plaatsen voor de allroundfinale, waar hij met 79.598 ptn een 20ste plaats behaalde. Maar vooral tijdens de kwalificaties aan het rek gooide hij hoge ogen, want op een haar na miste hij de toestelfinale. In de allroundfinale presteerde hij nog beter aan dit toestel. Zo zette hij met een bloklanding na zijn triple gehoekte salto met 14.266 ptn de vijfde hoogste score aan dit toestel neer. Noahs doel voor de komende maanden is om deze oefening nog moeilijker te krijgen, met dezelfde stabiliteit en afwerking.

What’s next?

Onder leiding van headcoach Koen Van Damme zijn deze gymnasten samen met de rest van het team gestart met de volgende cyclus richting de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. “Als we zo blijven voortdoen, liggen de Olympische Spelen zeker binnen de mogelijkheden,” vertelt Luka Van den Keybus. Het team traint momenteel elke dag van de week, behalve op zondag, om dat doel te bereiken. Zo zullen ze in augustus 2022 eerst proberen om zich op het EK in München (GER) met het team te plaatsen voor het WK in Liverpool (GBR) eind oktober 2022. Hier hebben ze dan de mogelijkheid om zich met team te selecteren voor de Olympische Spelen.

Ontdek meer over Noahs en Luka’s eigen ervaring tijdens dit WK en hun komende doelen in de Q & A!

Amper een week na het WK in Japan…

Het weekend na het WK in Japan vond de Wase Gymcup plaats, waar beide gymnasten opnieuw paraat stonden om het beste van zichzelf te geven. Jammer genoeg eindigde deze wedstrijd minder goed voor Noah Kuavita, die zich tijdens zijn grondoefening blesseerde en bleef liggen. Noah kampte al met een rugblessure en daar komt nu ook nog een gescheurde achillespees bovenop. Ondertussen is Noah al geopereerd, maar hij heeft een lange revalidatie van enkele maanden voor de boeg. We wensen Noah veel beterschap toe!