Wie is Laura-Emirode?

De nieuwe uitstroomcoach voor topsportgymnasten is een heel enthousiaste en energieke dame die niet onbekend is in de topsportwereld. Zo is ze zelf op vierjarige leeftijd gestart met turnen in Sportac Deinze en begon ze op haar twaalfde samen met Tatjana De Vos te trainen in de Gentse Topsportschool onder begeleiding van headcoach Sergey Tretjakov. Later besloot ze uit de topsport te stappen en keerde ze terug naar de club. Als expert in arbeids- en organisatiepsychologie is ze momenteel HR Manager én richtte ze haar eigen bedrijf op, Twee punt Nul consultancy, waar ze als erkend loopbaancoach mensen begeleidt tijdens hun leven en carrière. Daarnaast is ze nu ook gestart als uitstroomcoach voor topsportgymnasten in Gent.

Wat doet een uitstroomcoach?

Laura-Emirode zal de topsporters begeleiden wanneer zij een stap opzijzetten uit de topsport. Ze stelt een traject van vier sessies voorop. Daarbij is elk traject persoonlijk en dus afhankelijk van de noden van de gymnast. “Dat maakt het best ook uitdagend voor mij”, vertelt Laura-Emirode. De exacte duur en de tijd tussen de verschillende sessies worden na het eerste gesprek samen met de gymnast beslist. De gymnast wordt geïnformeerd over dat traject tijdens zijn laatste gesprek bij de Gymfed, waar zij zelf bewust niet aanwezig is. “Het is namelijk belangrijk dat het voor de gymnast duidelijk is dat ik hier een onafhankelijke rol heb. Als uitstroomcoach neem ik dan contact op met de gymnast om het eerste gesprek in te plannen.” Dat gesprek proberen ze wel te verplichten. Het is immers zo dat, zelfs wanneer je volledig vrijwillig stopt, dat toch een impact heeft.

Bevindingen als uitstroomcoach

Momenteel begeleidt Laura-Emirode een aantal gymnasten. “Wat heel fijn is om te horen, is dat alle gymnasten na hun topsportcarrière nog steeds meer dan welkom zijn in de Topsporthal. Velen gaan er zelf af en toe nog sporten.” Het belangrijkste advies dat ze geeft aan gymnasten die aan topsport beginnen, luidt als volgt: “Probeer er zoveel mogelijk van te genieten, want het is een mooie periode in je leven. Maar wees je er toch van bewust dat het niet altijd evident is. Blijf zeker trouw aan je eigen waarden en verlies jezelf niet in het hele gebeuren. Bewaak je eigen grenzen.”

Aan topsporters die beslissen om te stoppen met wat ze doen, raadt ze aan om daar heel goed over na te denken, want zo’n ingrijpende beslissing kan vaker niet dan wel teruggedraaid worden. Het is dus belangrijk om de beslissing niet halsoverkop te maken, maar er de tijd voor te nemen en er thuis en met vrienden over te praten. Ook geeft ze mee om de beslissing voor jezelf te maken, zodat je er zeker zelf voor de volle 100% achter staat. Aan ouders en vrienden raadt ze aan om die ruimte ook te geven, want het is niet voor niets dat iemand twijfels heeft over iets dat ooit een droom was.

Vele gymnasten zijn ook heel streng wanneer ze terugblikken op hun carrière in de topsport. Vaak wordt er enkel gefocust op de prestaties, waar het dan altijd net dat beetje beter mocht. “Die gymnasten mogen zeker niet onderschatten hoe knap het is dat ze destijds als topsporters mochten starten en dat ze om en bij de 30 uur per week trainden! Dat op zich is al een hele prestatie.”

Laura-Emirodes eigen ervaring

Toen Laura-Emirode destijds stopte met topsport kreeg ook zij enkele sessies begeleiding. Dat heeft haar goed geholpen om vlot de switch te maken van het ‘topsportleven’ naar het ‘gewone leven’. Hiermee probeert ze de gymnasten ook te helpen. Hoe verreikend dat is, hangt af van de persoonlijke situatie. Voor sommigen is een babbel over de voorbije jaren en hoe alles afgesloten werd al heel fijn, terwijl anderen nood hebben aan een meer diepgaande begeleiding. Het feit dat ze zelf ook een carrière had als topsporter en dat ze lang actief bleef in deze omgeving helpt haar om zich in de leefwereld van de gymnasten te plaatsen. “Er zijn ondertussen al vele jaren verstreken, maar toch blijft het fijn dat, als er namen genoemd worden, ik nog steeds vaak weet over wie of wat de gymnast het heeft.” Ook haar ervaring als loopbaancoach biedt een meerwaarde in deze functie als uitstroomcoach. Voor gymnasten die na hun topsportcarrière op de arbeidsmarkt komen, is het fijn dat ze hen ook op die manier kan helpen. In dat geval werkt ze een volledig loopbaantraject op maat uit.

 

We wensen Laura-Emirode veel succes in haar nieuwe functie!