Q&A

Gymfed API Caroline Jannes

Q / Wie is Caroline Jannes?

Ik ben sportpsychologe in Gent en volg heel wat atleten uit allerhande sporten. ‘Mijn cliëntjes’ zoals ik ze noem, zijn jong en minder jong, toppers en gepassioneerde amateurs, en beoefenen allerlei bekende sporten, zoals gymnastiek, atletiek, voetbal of wielrennen, en minder bekende sporten, zoals frisbee, snooker of bowling. Al mijn praktische en theoretische ervaring geef ik bovendien door aan de universiteitsstudenten van Gent en Leuven.

Q / Jij bent het Aanspreekpunt Integriteit (API) voor de Gymfed. Wat houdt dat precies in?
Gymnasten, skippers, dansers, trainers, ouders en gymliefhebbers maken soms onaangename dingen mee. Dat kan gaan van pesten en fysieke straffen, over ongewenste berichtjes, tot hele intieme zaken die je niet leuk vindt en waarvoor je geen toestemming geeft. De benaming hiervoor is grensoverschrijdend gedrag. Men kan me opbellen of mailen om grensoverschrijdend gedrag te melden. Ik zal dan luisteren, opschrijven, vragen stellen, en een stappenplan voorstellen om er iets aan te doen.

Q / Wie kan er allemaal bij jou terecht?

Werkelijk iedereen! Sporters, hun ouders, hun trainers, de clubleiding, vrijwilligers en de opgeleide club-API’s.

Q / Op welke manier kunnen mensen jou bereiken?

Men kan me mailen via api@gymfed.be of me bellen via 0485/63 39 37.
Er is ook een meldingsformulier op de website.

Q / Wat gebeurt er indien er een melding binnenkomt?

Ik noteer alles en stel ook veel vragen, omdat ik het verhaal goed wil begrijpen. Vervolgens overweeg ik of er al initiatieven moeten worden genomen. Bijvoorbeeld of ik ook andere mensen moet bevragen of een psycholoog kan aanbevelen. Als het een ernstige melding is, zal ik ook het ethisch adviesorgaan inschakelen. In dit kleine team bekijken we dan welke stappen we kunnen adviseren.

Q / Wat is de meerwaarde van een API?

Enkele jaren geleden bestond een API nog niet. Ik denk dat veel mensen met een geheim rondliepen, omdat ze niet wisten aan wie ze hun probleem konden vertellen. Nu is er niet alleen een API voor de Gymfed (namelijk ikzelf), maar we proberen ook in elke club een club-API te hebben. Op die manier hopen we samen sneller te helpen of beter nog, problemen te voorkomen. Ken jij jouw club-API? Zo niet, vraag het zeker eens na bij jouw clubbestuur.