Spotlight International

De internationale wedstrijden komen stilletjes weer op gang en de gymnasten bereiden zich volop voor op de Olympische Zomerspelen

Jong talent toont zich op het Europees Kampioenschap toestelturnen

Onze eigen Jutta Verkest (15) was niet het enige jonge talent dat hoge ogen gooide op het afgelopen EK turnen in Bazel, Zwitserland. De allroundtitel werd gewonnen door de 15-jarige Russin Viktoria Listunova. Listunova won in 2019 de EYOF en ze werd ook wereldkampioene bij de juniores. Het zilver was voor haar landgenote Angelina Melnikova (20). Brons was er voor de jonge Britse Jessica Gadirova (16). Gadirova won ook de titel aan vloer en behaalde zilver aan de sprong. Tot slot was er ook nog succes voor de 16-jarige Russin Vladislava Urazova, die zilver behaalde aan de brug met ongelijke leggers. Het goud aan brug was voor Angelina Melnikova. Leuk om te weten: de 27-jarige Giulia Steingruber (ZWI) won sprong, de 29-jarige Sanne Wevers (NED) haalde zilver aan balk en de 30-jarige Vanessa Ferrari (ITA) won brons aan vloer. Op succes in het turnen staat blijkbaar geen leeftijd …

Pakhniuk I en II in de Code of Points!

Een element naar je vernoemd krijgen in de Code of Points is behoorlijk uniek. De Oekraïense gymnast Petro Pakhniuk slaagde erin om tijdens één competitie twee elementen op zijn naam te schrijven. Op de World Challenge Cup in Szombathely (HUN) in oktober 2020 voerde hij twee originele elementen uit op de brug, één in de kwalificatieronde en een andere in de finale. De eerste is een 4/5 salto voorwaarts vanuit achteropzet tot bovenarmhang (E-waarde), de tweede is identiek, maar wordt tot hang geturnd (F-waarde). Dit element, de Pakhniuk II, kreeg een F-waarde. Leuk weetje: deze oefeningen zijn de enige twee die het afgelopen jaar vernoemd werden naar de eerste uitvoerder.

Sunisa Lee grootste uitdager voor Nina

Honderd dagen voor de Olympische Spelen maakt Nina Derwael de balans op. Ze ziet de 18-jarige Amerikaanse Sunisa Lee als grootste concurrente voor goud aan brug in Tokio. Lee post regelmatig filmpjes op haar Instagram-account. Hierdoor weten we dat ze aan een startwaarde van 6.8 kan komen. Nina heeft een oefening van 6.9 in haar mars. Op het vorige WK in Stuttgart (2019) haalde Lee nog brons aan de brug, na Nina en de Russische Daria Spiridonova. Benieuwd hoe Sunisa Lee haar trainingen vorderen? Volg haar dan op @sunisalee_.

Revelatie Raffaeli

Op haar eerste World Cup bij de seniores in Sofia (BUL) was de 17-jarige Italiaanse Sofia Raffaeli dé revelatie van de competitie. Ze won er zilver met de knotsen en brons met haar lintoefening. Het goud was in beide gevallen voor Boryana Kaleyn (BUL). Raffaeli werd voor het eerst opgemerkt op het junior WK in Moskou in 2019 waar ze driemaal zilver won. Ze reist elke dag 100 km om te kunnen trainen bij Julieta Cantaluppi, die in 2012 deelnam aan de Olympische Spelen. Samen met teamgenotes Alexandra Agiurgiuculese en Milena Baldassarri tilt ze de Italiaanse ritmische gymnastiek naar grote hoogtes. Italië mag twee individuele ritmische gymnasten afvaardigen naar Tokio. Benieuwd wie dat zullen worden!

Jordan Chiles wint Winter Cup

Jordan Chiles, de Amerikaanse clubgenote van Simone Biles, heeft de Winter Cup gewonnen. Shilese Jones werd tweede en Emily Lee pakte brons. Chiles was de beste op sprong en vloer. Sunisa Lee won brug (score: 15.050!) en Skye Blakely won balk. Laurie Hernandez, die op de Spelen in 2016 zilver won met het Amerikaanse team, maakte haar comeback en turnde enkel op balk en vloer, waar ze respectievelijk vijfde en dertiende werd. De strijd om de Amerikaanse olympische tickets is officieel begonnen!