LOOKING BACK

World Cup Acro

Voor het eerst sinds maart 2020 namen de topsportteams Acro nog eens deel aan een internationale competitie. Van 23 tot 25 april vond namelijk de World Cup plaats in Sofia, Bulgarije. Na de annulatie van de wereldbeker zowel in Maia, Portugal, als in Puurs was het uitkijken naar een eerste wedstrijd sinds lang. Met het oog op het wereldkampioenschap dat er begin juli aankomt, was dat de ideale test om te zien hoever onze teams staan.

De Belgische delegatie

Drie Belgische teams stonden aan de start van de wereldbeker. Dat waren heren vier Wannes Vlaeminck, Simon De Wever, Jonas Raus en Viktor Vermeire (Vaste Vuist Lauwe – TK Werchter – Volharding Boom – Sportac Deinze); het mannen paar Noam Patel en Robin Casse (STB Gymnastics Berchem – VGL Niel); en tot slot het meisjes drie Bo Hollebosch, Lise De Meyst en Kim Bergmans (Sportiva Sint Gillis Waas – Ambitious Pro Gymnastics – Ambitious Pro Gymnastics). Gemengd paar Helena Heijens en Pieter Everaert (Acro II Gym – Sportac Deinze) kon wegens een lichte blessure niet naar Sofia afreizen. Naast onze Belgen stonden ook Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en nog acht andere landen aan de start. Goed voor 112 gymnasten.

Noam en Robin

Voor de drie Belgische teams was dit hun eerste wedstrijd in deze formatie. Noam en Robin maakten vorig jaar nog deel uit van het heren vier, terwijl Kim de vervanger is van Yana Vastavel, die in 2020 afscheid nam van de topsport. Voor het nieuwe heren vier was dit ook meteen hun eerste wedstrijd op seniorniveau. Noam en Robin kwamen als eerste Belgische team in actie en behaalden na de kwalificaties 52.450 punten. Dit was niet voldoende voor een finaleplaats, want enkel de eerste zes konden door naar de finale. Het heren vier en meisjes drie wisten wel een finaleplaats te bemachtigen als respectievelijk zesde (53.770 punten) en derde (53.660 punten).

De grote dag

In de finale brachten beide teams een knappe oefening. Het heren vier mocht met een score van 28.950 de bronzen medaille in ontvangst nemen. Het goud ging daar naar Oekraïne en het zilver naar Rusland. Het meisjes drie liet iedereen achter zich met een topscore van 29.960 en mocht de gouden medaille mee naar huis nemen. Zo versloegen ze op hun eerste wedstrijd in deze formatie topland Rusland. Oekraïne en Wit-Rusland namen de meeste prijzen mee naar huis met elk vier medailles.

De ontlading

De sfeer binnen de Belgische delegatie was goed en de teams waren oprecht tevreden met hun resultaten. Ze werken nu verder naar het Wereldkampioenschap Acro dat begin juli plaatsvindt in Genève (SUI). Wil je meer weten over hoe de gymnasten de World Cup achter de schermen beleefden? Check dan My Week (doorlinken my week) in dit magazine. Bo Hollebosch gunt er ons een exclusieve blik op haar leven tijdens de World Cup!