Parkour als deel van de les op school

Freerunning en Parkour kunnen een heel leuk idee zijn voor een alternatieve L.O. les. Met een grote variatie aan bewegingsmogelijkheden zoals springen, rollen, hangen, klimmen, balanceren en meer, zullen leerlingen sowieso motorisch breed uitgedaagd worden. Bovendien is er voor ieder wat wils om zich mee te amuseren. Daarnaast kan je met parkour ook heel gemakkelijk de L.O. les buiten laten doorgaan zonder extra materiaal te moeten verhuizen. Vaak kan je al een heel interessante en leuke parkourles organiseren enkel met wat aanwezig is op de speelplaats of rondom het schoolgebouw. Desondanks is het vaak niet evident om plots met andere ogen naar een vertrouwde omgeving te kijken. Om daarbij te helpen, hebben we de voorbije maanden gewerkt aan een pakket dat voor iedereen de drempel moet verlagen om buiten parkourlessen te geven. Dit pakket bevat lesfiches, een voorbeeldles en een informatief achtergronddocument om makkelijk zelf aan de slag te gaan. Alles is te vinden via deze link.

Onlinewedstrijden, een succes!

Wegens de stopzetting van het live competitieseizoen werd op 28 maart 2021 het startschot gegeven voor onze onlinewedstrijden, recreatoernooien en challenges. In de disciplines Acro, Ritmiek, Toestelturnen meisjes/jongens, Tumbling en Trampoline was er een ruim aanbod aan Online Gymfed Cups voor sporters t.e.m. 13 jaar, een online wedstrijdvorm vanuit de eigen turnzaal. De opgenomen beelden die de verschillende clubs ons bezorgden, werden de dag van de wedstrijd volgens de gepubliceerde wedstrijdvolgorde LIVE gejureerd. Supporters konden van thuis uit de volledige wedstrijd volgen via onze livestream. Voor de disciplines Dans, Demo en Rope Skipping werd overgeschakeld op Online Gymfed Challenges, geen competitievorm, maar een challenge waarbij elk Gymfed-lid, ongeacht leeftijd en niveau, kon deelnemen. Recrea Toestelturnen sloot op zaterdag 29 mei het online wedstrijdseizoen af.

Voor alle Online Cups en Challenges ontvingen we in totaal 2187 inschrijvingen (individuen en teams), wat neerkomt op maar liefst 2677 sporters in totaal. Proficiat aan alle deelnemers en een bijzonder dankjewel aan alle coaches, medewerkers en juryleden die meegewerkt hebben om deze Online Gymfed Cups en Challenges mee mogelijk te maken. Elke deelnemer kan zijn/haar deelname-attest downloaden via ‘Mijn Gymfed’ – ‘Mijn resultaten’. De volledige resultaten zijn te raadplegen via onze resultatenpagina.

Tweede Gymfed Dance Challenge

Negen groepen namen op zondag 16 mei 2021 deel aan de 2de en tevens laatste online dance challenge ‘Create the Gymfed Dance Challenge 2021’. De clubs werden opgeroepen om een choreagrafie van ongeveer één minuut aan te leren aan één of meerdere groepen en deze vervolgens in te zenden. Er werd een mooie compilatie gemaakt en iedere groep werd hierbij beoordeeld door een onafhankelijke jury. Aandacht was er voor originaliteit, creativiteit, dansniveau, setting, expressie, muziekkeuze, … Belangrijkste aandachtspunt hierbij, was de haalbaarheid om deze choreo na afloop aan te leren bij al onze Gymfed-clubs. ‘Demo A1’ van Gymclub Waarschoot werd uitgeroepen als winnaar. De club nam met maar liefst 6 groepen deel.

WIK Oostende komt creatief uit de hoek tijdens de eerste online Dance Challenge

De 13 youth dansers van gym- en dansclub WIK Oostende namen op zaterdag 3 april 2021 deel aan de eerste online Gymfed Dance Challenge – The Greatest Online Dance Show.
Gezien de grootte opteerde de trainster om de groep in tweeën te splitsen en de choreografie te laten uitvoeren en filmen op muziek. Elk om de beurt. Achteraf werd hiervan dan één mooie én vooral originele compilatie gemaakt. De inzending werd gesmaakt door de kijkers en supporters thuis én niet onbelangrijk: de choreografie werd gebracht geheel volgens de COVID-19 richtlijnen. En dit zonder dansers te moeten weigeren en bijgevolg ontgoochelen. Iedereen van de Youth ITEMS groep kwam aan bod én kon dit seizoen toch minstens éénmaal het beste van zichzelf geven! Het vele werk dat in deze choreo en compilatie kroop (ook bij de overige 20 deelnemende groepen) weet ook Gymfed enorm te waarderen. Na afloop liet Ine Rotsaert, coördinator DANS bij WIK Oostende, nog weten dat zowel trainers als dansers zeer tevreden waren over het concept, “heel fijn dat in deze moeilijke tijden zo’n tof alternatief werd voorzien!”

Online Gymfed Challenge ‘Jump outside the box’

Begin mei stond voor de skippers een Online Gymfed Challenge op het programma. Iedere skipper (competitief of recreatief) kon hieraan deelnemen. De bedoeling was om een zo creatief mogelijke rope skipping video in te zenden (individueel of in groep), conform de coronamaatregelen. Alles kon/mocht, zolang het maar creatief was en liefst ook ‘outside the rope skipping box’. De boodschap was: ‘laat jullie creativiteit de vrije loop!’ De skipper of groep met de meest creatieve inzending per categorie (-14 jaar, 14-19 jaar, 19+ jaar) werd uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd. Er namen in totaal 155 skippers deel aan de Challenge. Alle ingezonden beeldfragmenten werden vervolgens samengevat in een compilatiefilmpje.

Het Gymfed-sportmodel, stel je sporter centraal!

Het creëren van een gezond en ethisch sportklimaat staat met stip centraal in onze werking. Gymfed wil een organisatie zijn die haar sporters de kans biedt om op een ethisch verantwoorde en gezonde wijze hun favoriete sport levenslang te beoefenen. Bij de start van het nieuwe seizoen stellen we jullie dan ook graag het Gymfed-sportmodel voor. Het Gymfed-sportmodel is de langetermijnvisie van Gymfed op de opleiding en begeleiding van sporters volgens hun noden, wensen en ontwikkeling. Het is opgebouwd op basis van verschillende levensfasen en formuleert kenmerken van de sporter en aandachtspunten om de sporter een unieke, kwalitatieve en persoonlijke sportervaring te kunnen bieden.
Een integrale toepassing van het Gymfed-sportmodel waarborgt dat sporters hun volle potentieel kunnen bereiken, zowel in topsport, wedstrijdsport als recreatie.
Stay tuned voor de release begin september! Wens je intussen al meer info? Neem dan hier een kijkje.

Save the date

Eerlijk, ook wij weten niet wat het najaar zal brengen voor onze eventkalender. Maar we blijven positief en zijn volop met de voorbereidingen gestart. Neem dus zeker jullie agenda bij de hand en noteer alvast onderstaande data! Via onze website, social media en nieuwsbrieven brengen we jullie verder op de hoogte!

1. Move – 11 en 12 september – Blaarmeersen Gent
Tijdens dit tweedaagse outdoor Freerunning event staan er tal van initiaties en workshops voor jong en oud op het programma. Daarnaast wordt er speciaal voor dit event een uitdagende set-up gebouwd waar doorlopend ‘gejamd’ kan worden.

2. Kaderweekend – 9 en 10 oktober – @Home
De live-editie zetten we nog een jaartje extra in de koelkast. Maar niet getreurd, we gaan jullie verwennen met meer dan 90 unieke onlinesessies voor gymnastiek, Rope Skipping én Dans. Met dit gevarieerde online-aanbod garanderen we jullie in deze onzekere organisatietijden alvast een groot opleidingsgamma!

3. Gymgala – 11 en 12 december – Antwerpen
Traditiegetrouw staat ook dit jaar het Gymgala op het programma. Olympische toppers, internationale atleten, sterren van eigen bodem en tal van special acts maken hun opwachting in de Antwerpse Lotto Arena voor hét gala van het jaar. Een unieke kans om je idolen van dichtbij aan het werk te zien!