WHAT’S TO COME

De Olympische Spelen in Tokio

Na een jaar uitstel is het deze zomer eindelijk zover … De Olympische Spelen in Tokio (Japan), het grootste sportevenement ter wereld. De Spelen starten op 23 juli en eindigen op 8 augustus 2021. In totaal staan er 33 sporten op de planning van de Olympische Spelen. Binnen de tak gymnastiek zien we gymnasten in actie in de disciplines Trampoline, Ritmiek en Toestelturnen jongens en meisjes. Voor België treden enkel gymnasten in de discipline Toestelturnen meisjes aan.

Team BELGYM

Na het Europees Kampioenschap in Bazel gaan onze gymnasten van Team BELGYM verder in hun olympisch traject. De preselectie bestaat momenteel uit 10 gymnasten die op 5 juni in actie komen tijdens een interne test in Gent, hierna zal een derde preselectie vastgelegd worden. Een andere belangrijke datum in de voorbereiding is de Flanders International Team Challenge  op 26 en 27 juni in Gent.
Na deze Internationale competitie zal de selectiecommissie de uiteindelijke beslissing nemen over welk team naar Tokio trekt.
Volg de Road to Tokyo van onze gymnasten hier.

Gedetailleerd programma toestelturnen

 • 24 juli: Kwalificaties TTJ
 • 25 juli Kwalificaties TTM
 • 26 juli Teamfinale TTJ (top 8)
 • 27 juli Teamfinale TTM (top 8) (indien selectie)
 • 28 juli AA finale TTJ (top 24)
 • 29 juli AA finale TTM (top 24) (indien selectie)
 • 1 augustus Toestelfinales Vloer en paard TTJ (top 8/toestel), toestelfinale Sprong en Brug TTM (top 8/toestel) (indien selectie)
 • 2 augustus Toestelfinales Ringen en Sprong TTJ (top 8/toestel), toestelfinale Vloer TTM (top 8/toestel) (indien selectie)
 • 3 augustus Toestelfinales Vloer en Paard TTJ (top 8/toestel) toestelfinale Balk TTM (top 8/toestel) (indien selectie)

Catwalk to Tokyo

Het BOIC had voorgesteld om in 2020 een heuse catwalk te organiseren met de kleding die de topsporters in Tokio zouden dragen. Maar door de pandemie kon die niet doorgaan en schakelde het BOIC dus over op een alternatief: een wervelende videoclip met speciale effecten, waarin Team Belgium atleten en Paralympic Team Belgium atleten de Fashion partners van Team Belgium presenteren. De clip werd gelanceerd op 11 april met onze eigen Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) als een van de hoofdrolspelers. Team Belgium wijkt in de clip heel even af van de pure topsport en ruilt zijn sporttruitje in voor meer elegante tenues.

Het is uitkijken naar …

 • Simone Biles, hét turnfenomeen van de afgelopen jaren. Kroont Simone zich voor de tweede keer op rij tot olympisch kampioen?
 • De spannende strijd in de teamfinale. Welke landen knokken zich in de top 8 en strijden mee in de teamfinale? Elk team bestaat uit 4 gymnasten + 1 reservegymnast.
 • Nikita Nagorny, die zich onlangs kroonde tot Europees kampioen en hierdoor topfavoriet is voor de olympische titel bij de mannen.
 • De outfits van de gymnasten. Duitsland trad op het EK voor de eerste keer aan in een lange catsuit. Welke nieuwe trends en turnpakken hebben de gymnasten in petto op de Spelen?
 • Welke gymnasten zich in de top 8 per toestel turnen en zich ’s werelds beste gymnasten aan hun favoriete toestel mogen noemen.

Volg alles over de Spelen op de voet via deze website

Geen toeschouwers, wel live-uitzending door Sporza

Door de wereldwijde pandemie besloot de Japanse overheid dat de Spelen zullen plaatsvinden zonder internationaal publiek. Voor de ouders van de sporters en de vele duizenden supporters is dat natuurlijk een domper op de feestvreugde. Of er Japanse supporters worden toegelaten, is nog even afwachten. Maar het belangrijkste voor de atleten is natuurlijk dat de Spelen kunnen doorgaan. Als de coronamaatregelen het toelaten, hopen we dat we met z’n allen op een veilige manier kunnen supporteren voor onze gymnasten! Sporza reist alvast af naar Tokio en zal de Spelen volledig uitzenden. We bekijken verder ook nog hoe we – coronaproof! – samen op een groot scherm kunnen supporteren voor onze fantastisch mooie sport!