Spotlight Belgium

In Gent trainen de Vlaamse seniores jongens Toestelturnen onder leiding van de coaches Koen Van Damme, Bram De Schepper en Ward Van den Bosch ongeveer 28 uur per week samen. We laten je graag kennismaken met de seniores jongens die op grote wedstrijden de Belgische driekleur verdedigen.

Noah Kuavita & Luka Van den Keybus

Noah Kuavita (Silok Deurne), 21 jaar, en Luka Van den Keybus (Gymteam Sint-Niklaas), 23 jaar, kwamen beiden in actie op het WK in Stuttgart 2019. Noahs specialiteit en lievelingstoestel is rek, terwijl Luka duidelijk uitblinkt aan de brug. Beide jongens dromen ervan om ooit op de Olympische Spelen te staan en veel medailles te veroveren op grote competities zoals EK’s en WK’s. Naast teamgenoten zijn de jongens ook goede vrienden. Ze halen het beste uit elkaar, zowel in de turnhal als ernaast. Noah is naast zijn job in het leger ook een fervent vlogger. In Dotry@home geeft hij een exclusieve work-out rond krachthandstand.

Florian Landuyt & Liam De Smet

Florian Landuyt (Sportac Deinze), 24 jaar, is de oudste van de bende. Hij zit in zijn derde jaar Toegepaste Informatica en houdt net als Luka het meest van de brug. Al vanaf de start van zijn topsportcarrière doelt hij op een olympisch ticket met de ploeg. Zijn ambities voor Parijs 2024 zijn dan ook torenhoog. Het minst graag komt hij in actie aan de ringen, en laat dat nu net het lievelingstoestel zijn van teamgenoot Liam De Smet (Lenig en Vlug Nijlen), 21 jaar. “In kruis of zwaluw hangen geeft me echt een kick.” Liam is nuchter en weet zeer goed wat hij wil bereiken met zijn sport. Liam is geen allrounder en focust zich op ringen, brug en sprong.

Tweeling Nicola Cuyle & Glen Cuyle

Ze zijn even groot en zien er hetzelfde uit. Glen Cuyle (Gym Izegem) en Nicola Cuyle (Gym Izegem), beiden 18 jaar, turnen van kleinsaf aan samen. Glen kun je herkennen aan een moedervlekje op zijn rechterschouder. Hoewel de broers een tweeling zijn, kunnen ze op sportief gebied niet meer verschillen. Nicola’s lievelingstoestel is paard met bogen, terwijl Glen het liefst in actie komt aan de ringen. Daar traint hij momenteel op een driedubbele salto als afsprong. Glen turnt geen paard met bogen meer en komt niet allround in actie op wedstrijden. Als hij zich met een dier mag vergelijken, dan is dat een mier “heel klein en veel sterker dan ze lijkt”. De tweeling nam in 2019 deel aan twee grote competities voor juniores: het European Youth Olympic Festival (EYOF) en het eerste wereldkampioenschap voor juniores. Twee competities waar ze met goede herinneringen op terugblikken. Nicola heeft in de loop der jaren geleerd om vooral rustig te blijven op training, ook wanneer iets niet onmiddellijk lukt.

Senne Spyckerelle

Senne Spyckerelle (Vaste Vuist Lauwe), 18 jaar, studeert Biomedische Laboratoriumtechnologie. Hij is een echte waterrat en staat niet graag vroeg op. Hij startte redelijk laat met gymnastiek, pas in de lagere school, en rolde zo in het topsportverhaal. Hij is net als zijn teamgenoten gefocust op een teamticket voor de Spelen in Parijs. Hij komt het liefst in actie aan vloer. Tijdens een oefening focust hij zich voornamelijk op wat hij moet doen en op de aandachtspunten die hij meekrijgt van zijn coach. Senne verkiest een grote competitie in het buitenland boven een kleinere in België, omdat dat goed is om ervaring op te doen. In 2021 wil hij zich voornamelijk toeleggen op oefeningen van tien elementen draaien. 

“Ik ben nooit een van de beteren geweest, maar hoe moeilijk het ook gaat, als je er blijft in geloven, dan geraak je er ook.”

Bram Vanmullem & Dries De Schepper

Bram Vanmullem (Olympia Houthalen) en Dries De Schepper (GymFlex) zijn de jongste seniores. Beiden worden dit jaar nog maar 18 jaar. Brams lievelingstoestel is zonder twijfel rek. Dries doet dan weer het liefst paard met bogen, omdat hij daar het meeste potentieel ziet bij zichzelf. Zijn grote idool is dan ook Max Whitlock (GBR), die op de Spelen in Rio goud behaalde op paard met bogen. Dries is momenteel gekwetst en zijn doel voor dit jaar is natuurlijk om opnieuw te kunnen trainen en geen blessures meer te hebben. Bram focust zich dit jaar voornamelijk op het turnen van senioroefeningen. Zijn grootste werkpunt is positief en kalm blijven op training. Bram verkiest net als teamgenoot Senne een grote competitie in het buitenland boven een kleine in België, omdat hij veel ervaring wil opdoen door te kijken naar buitenlandse gymnasten. Dé ultieme droom voor beide sporters zijn de Olympische Spelen in Parijs.