What’s to come

Europese Kampioenschappen Toestelturnen & Trampoline – Tumbling – DMT

EK Toestelturnen

Van 21 tot 25 april staat in Basel (SWI) het Europees Kampioenschap Toestelturnen jongens & meisjes op het programma. Dat is de eerste grote competitie voor Team BELGYM sinds het Wereldkampioenschap 2019 in Stuttgart. Wie de Belgische driekleur zal verdedigen in Zwitserland wordt bekendgemaakt eind maart. Alle seniores zijn alvast hard aan het trainen om zich klaar te stomen voor deze competitie! In Basel vinden zowel allroundfinales als toestelfinales plaats. Bij de jongens zal een team bestaan uit 6 gymnasten en bij de meisjes uit 4, met maximum 4 gymnasten die turnen aan een toestel.

Play Video

Olympische Spelen

Het Europees Kampioenschap is eveneens selectief voor de Olympische Spelen die later dit jaar op de planning staan. De twee jongens en twee meisjes gymnasten met de beste plaats op de AA-ranking zullen hun plaats voor de Spelen nog weten te verzilveren. Voor onze meisjes van Team BELGYM is dat geen mogelijke piste meer, omdat zij zich al in team wisten te plaatsen, maar wie weet lukt het een van onze jongens om een nominatieve plaats te veroveren! Meer weten over het EK? Check de eventwebsite.

Road to Tokyo

Ondertussen werken de 13 meisjes van Team BELGYM keihard verder aan hun Olympische droom. Het team dat in Tokyo de Belgische driekleur zal verdedigen zal uiteindelijk slechts uit 4 meisjes en één reserve bestaan. Op 5 maart staat de 4de test al op het programma. Ook heel wat internationale competities staan, als Corona het toelaat, nog op het programma. De afvalrace is nu echt gestart … Welke gymnasten in welke competities in actie komen kom je te weten op onze nieuwspagina en via onze sociale media. Op de hoogte blijven van de Road to Tokyo? Check dan zeker deze website.

EK Trampoline Tumbling Dubbele Minitrampoline

Het Europees Kampioenschap Trampoline, DMT en Tumbling stond voor mei 2020 gepland in Stockholm (SWE). We hoeven jullie niet te vertellen wie de grote spelbreker was die het hele event deed annuleren. Maar we kunnen wel vooruitkijken, want Rusland neemt de organisatie over en verwelkomt alle springers eind april in Sotsji. In de Iceberg Arena, waar tijdens de Olympische Winterspelen het ijsschaatsen plaatsvond, moet ijs nu plaats maken voor trampolines en tumblingbanen. Maar liefst 26 landen willen graag in totaal 528 gymnasten afvaardigen. Het gaat natuurlijk over voorlopige cijfers, want de wereldwijde pandemie is nog lang niet bedwongen.

Belgische delegatie

Ook voor onze Belgische gymnasten is het niet eenvoudig. De gymnasten die in 2020, net voor de eerste lockdown, hun selectie gesprongen hadden, kregen recent de toelating van de overheid om te trainen. Maar dat moest gebeuren in streng gereglementeerde omstandigheden en onder strikte voorwaarden. Voor hen is er nu een traject opgesteld om vormbehoud te kunnen aantonen. En wie eind maart laat zien klaar te zijn om een potentiële top 8-plaats in zijn of haar categorie te behalen, mag zich opmaken om België te vertegenwoordigen op het EK. 

Want kan Tachina Peeters (Gymplus) beter doen dan haar vierde plaats op het laatste EK? Zit Sam D’hoop (Turnkring Oostakker) op zijn traject richting de World Games? Zullen Joris Geens en Simon Debacker (Lenig & Vlug Beveren-Leie) opnieuw op een groot kampioenschap staan? En weet Jelle Massart (TK Deugd en Moed Ekeren) zich als nieuweling tussen de Europese toppers te nestelen? We wensen hen en de andere gymnasten en hun hele omkadering alvast veel succes. Come on boys and girls!